top of page

Hva er vaginisme? Kan en osteopat hjelpe?

Vaginisme, også kjent som vestibulitt eller vulvodyni, er en smertetilstand som oppstår i bekkenbunns-området (omkring og inni kjeden) hos kvinner. 

Det oppleves som en smertefull spenningstilstand eller ufrivillige sammentrekninger i bekkenbunnsmuskulaturen ved berøring eller penetrering, og de som har det opplever det som svært sjenerende og plagsomt. 

 

Er dette vanlig?

 

Kanskje mer vanlig enn man hadde trodd.

Forskjellige kilder rapporterer at alt fra 25-60% av kvinner vil ha en eller annen form av kronisk smertetilstand i vulva på et eller annet tidspunkt i løpet av livet. 

 

Hva er årsaken til plagene?

 

Det kan ligge ulike triggere bak et slikt problem. Det kan bunne i alt fra overgrep og psykiske lidelser, til at man har hatt noe så vanlig som soppinfeksjon som videre utløser en lokal irritasjon.

Stress, selv om utrykket er svært generelt, er ofte en avgjørende faktor. Man ser at svært mange unge kvinner med høyt stressnivå utvikler vaginisme.

 

Vaginisme, Vestibulitt, Underlivssmerter, Vulvodyni, Vulvodynia

Behandling. 

 

Det er ulike former for behandling som iverksettes rettet mot hva som eventuelt er årsaken bak. 

Det kan være alt fra psykolog-hjelp til forskjellige kremer som skal gjenopprette normal balanse i huden/slimhinnene. 

 

Hva kan en osteopat hjelpe med?

 

Osteopati-behandling av vaginisme dreier seg primært om å «tone ned» den økte nervefyringen i bekkenbunnsområdet (plexus sacralis). Man jobber med en del teknikker i føtter, legger og lår, som igjen kan påvirke plexus sacralis. Det blir også som regel nødvendig å jobbe litt lokalt, i muskulatur i bekkenbunnen, på nerver i bekkenbunnen og foran rundt skambenet, dette for å nevne noe. Behandling vil alltid være individuelt tilpasset!

 

PS. Alle teknikker gjøres med klær på (komfortabelt undertøy). 

Det vil ikke bli gjort vaginale teknikker. Hvis dette er nødvendig, videresendes pasienter til kvinnelig osteopat. 

Ta gjerne med en venn på behandlingen.

bottom of page